چرا به برند نیاز دارم؟
سؤال خوبی است! این یکی از مواردی است که اغلب از ما میپرسند؛ زیرا این موضوع این روزها به وفور نقل محافل تجاریست و البته به نظر میرسد گهگداری «برند»، «لوگو» و «برندینگ» اشتباه گرفته می شوند.
باید به خاطر داشته باشیم برندسازی (برندینگ)، مساوی با بازاریابی یا طراحی نیست. برندسازی یک رویکرد و برنامه بلندمدت و در واقع یک استراتژی پایه ای است که کل کسب و کار شما را پشتیبانی و هدایت می کند. داشتن استراتژی برای یک برند، موفقیت، طول عمر و سوددهی مداوم آن کسب و کار را به دنبال خواهد داشت.
یک برند، ارزش دارایی شما را آنقدر می تواند فراتر ببرد که مهمتر از دارایی های مشهود مانند سرمایه نقدی، ماشین آلات، ساختمان ها و زمین باشد. دارایی های نامشهود به عنوان دارایی «معنوی» نیز درنظر گرفته می شوند. برند یک شرکت می تواند یکی از با ارزش ترین دارایی های آن باشد. ارزش برند نامشهود است و تعیین کمیت آن دشوار؛ اما روش هایی وجود دارد که می تواند برندها را ارزش گذاری کند. در این ارزش گذاری ها به این توجه می کنند که چقدر یک برند محبوبیت دارد، چقدر برای آن هزینه شده و چه مقدار گردش مالی ایجاد می کند.
به عنوان مثال، شرکت نایکی صاحب یکی از قابل تشخیص ترین لوگوهای جهان به نام “swoosh” است. مجله فوربس، ارزش نام تجاری نایکی را در سال 2017 حدود 29.6 میلیارد دلار تخمین زد؛ علیرغم این واقعیت که – در دنیایی عاری از درک نام تجاری – کنار گذاشتن این علامت و برند هیچ فرقی به حال کفش ها و پوشاک نایکی نمی کرد و چیزی از راحتی و عملکرد این پوشاک کم نمی کرد و چیزی به آن نمی افزود.
همواره بعد از اینکه خواستید ایده تجاری ای را اجرا کنید و محصول یا خدمتی ارایه دهید، برندی مرتبط با آن را ثبت کنید و سپس همیشه در کنار کارتان یک برنامه برندینگ برای خود داشته باشید. در این برنامه تمام مسایل داخلی کسب و کارتان و ارتباطات آن با بیرون به خصوص با مشتریان را تبیین کنید. به یاد داشته باشید که طراحی یک علامت برندسازی نیست و باید شما بعد از ثبت آن علامت با یک سری اقدامات آن برند را به تعدادی از افراد بشناسانید و سایر قواعد حوزه برندینگ را اجرایی کنید تا کسب و کارتان به رشد و پایداری برسد. تصویر و نام برند شما باید جذاب و تاثیرگذار باشد و در یک جمله: نظرها را جلب کند.
توجه داشته باشید که صرفاً چیزی در ویترین ها قرار بگیرد یک برند محسوب نمی شود. “تقویت” آن با زدن یک لوگو نیز باعث ایجاد برند نمی شود. درواقع دو ویژگی نام تجاری و لوگو را از هم متمایز می کند:
- یک لوگو باعث می شود از طریق یک علامت یا نمادِ قابل تشخیص، یک محصول متمایز و شناسایی گردد.
- نام تجاری تجربه احساسی است که شخص هنگام تعامل با یک محصول یا خدمات احساس می کند؛ زیرا احساسات باعث خرید می شود.
اینطور به یاد داشته باشید که یک لوگو برای یک محصول یا شرکت مثل کارت ملی عمل می کند. وقتی کسی به کارت ملی شما نگاه می کند بخاطر تصویر و مشخصات منحصر به فرد آن، قطعا شما را شناسایی می کند. یک لوگو نیز باید طوری باشد که عده ای با دیدن آن، حتما به یاد کسب و کار شما بیفتند.
اما یک برند در عمق محتوایی خودش باید به این سوال ها جواب بدهد: (در هر مورد، برای فهم بیشتر مثالی از یک برند فرضی را میزنیم که قلم و خودکار تولید می کند)
- برند شما چه معنایی دارد؟ (مثلا برندی که معنای کلماتش درواقع اشاره به یک واقعه تاریخی دارد)
- برند شما چه چیزی به مشتریان فعلی و مشتریان آینده شما ارایه می دهد؟ (مثلا برندتان نشان دهد مثل همان رویداد تاریخی، نوشته ها و یادداشت های شما را تا ابد ثبت خواهد کرد)
- برند شما برای چه کاری است؟ (مثلا برندی که در حوزه لوازم التحریر است نباید طوری طراحی شود که انگار محصولتان در زمینه آرایشی و بهداشتی است)
- برندتان چه مشکلی را حل می کند؟ (مثلا خوب کار نکردن لاک های غلط گیر)
- برند شما چه تفاوتی با بقیه دارد؟ (مثلا ماندگاری یا رنگ های زیباتر)
- برند شما چه حسی به مخاطب القا می کند؟ (بالفرض حس زیباتر نوشتن)
برند، علامت مالکیت و نماد تضمین آن است. یک نام تجاری دیگر ناشناس نیست و پشت یک برچسب سفید بدون نام پنهان نمی شود و دارای اهمیت خارق العاده است زیرا:
- برندسازی، احساسات، ارتباط و تجربیات مشتری را خلق می کند
- برندسازی انتظارات را مشخص می کند
- برندسازی یک وعده را ایجاد کرده و به طور مداوم به آن عمل میکند
- برندسازی شناخت و یادآوری را تقویت می کند تا نه تنها فراموش نشوید بلکه کاملا توسط مخاطب فهمیده شوید
- نام تجاری DNA شما را نشان می دهد، جوهره ای که کل پیشنهاد متمایز شما به مخاطب، بر اساس آن ساخته شده است
- برندسازی موقعیت برجسته ای را برای برند، محصول یا خدمات شما در بازار به وجود می آورد که ویژگی های متمایز و خاص خودش را دارد
- نام تجاری داستان کاملا جذابی از شما را روایت کرده و احساسات مشتری را به میان می آورد
- برندسازی “تیم رویایی” شما را جذب می کند و وقتی یک جامعه کوچک با همکارانتان تشکیل می دهید نوعی فرهنگ سازمانی را در میان شما تبیین می کند (مثلا برندی که روی تازه بودن تاکید بسیار زیادی می کند همکاران و سرمایه گذارانی را به سوی شما می کشاند که عاشق تنوع و تازه بودن هستند و این فرهنگ نو بودن در پوشش و ظاهر آن شرکت و افراد نمایان خواهد شد)
- نام تجاری باعث تبلیغ دهان به دهان می شود و هر شخصی میتواند با ذکر نام برند شما، سفیر تبلیغاتی شما شود.
- برندسازی ارزش معنوی برای کسب و کار شما ایجاد می کند و باعث رشد فروش می شود
نکته بسیار مهم در امر جا انداختن یک برند در یک جامعه کوچک یا بزرگ آن است که باید برند شما یک حس را منتقل کند و اگر چنین حسی نداشته باشد برند شما مانند یک محفظه توخالی خواهد بود که روحی ندارد و کارکرد یک برند را نخواهد داشت. مثلا برند آسپیرین، کاهش درد را القا می کند یا برند اپل نماد دوام و سبک زندگی لاکچری است.
به عنوان یک مالک یا مدیر یک کسب و کار کوچک، می دانید که حضور در جامعه برای شما بسیار مهمتر از برندهای بزرگ است که می توانند بیشتر به بودجه های تبلیغاتی بزرگ تری متکی باشند؛ در حالی که کسب و کارهای کوچک چنین امکانی ندارند و صرفا با حضور موفق در میان جمعی محدود می تواند به تدریج خود را مطرح کند.
شما ممکن است یک شرکت آجر و ملات داشته باشید، ممکن است به عنوان یک B2B تجارت کنید، یا ممکن است یک تجارت اینترنتی کوچک داشته باشید. در هر صورت، میدانید که یک جامعه پر جنب و جوش، چه در فضای مجازی و چه در واقعیت، تبلیغات شفاهی مهمترین ابزار شماست و با افزایش کیفیت و استفاده از ده ها تکنیک کم خرج، برنامه برندسازی خودتان را پیش ببرید. در هر مرحله که نیازی به مشورت و کمک داشتید روی ما حساب کنید.